Ha  a NAV valaha is úgy dönt, hogy vagyonosodási vizsgálatot tart nálunk, javaslom, kezdjék a felmérést a gyerekszobában. Már eleve az gyanús, hogy nulláról kettőre ugrott a bentlakók száma. Az elmúlt hét évben, úgy értem. Az még szembetűnőbb, ami a berendezéssel történt. Évről-évre több lett benne például a könyvespolc. Ami pedig a könyveket illeti...ott exponenciális növekedésről beszélhetünk. 

- Könyvet vegyek a fiad születésnapjára? De minek? Már annyi könyvetek van!

Fájdalmasan. Fájdalmasan kevesen látják be a környezetemben, hogy gyerekkönyvből soha nem elég. Nemrég már a férjem is ezzel jött nekem: te tulajdonképpen mennyi pénzt költesz gyerekkönyvekre?

Nem, nem. Csak azért sem fogok megsértődni. Inkább számolok:

vagyon gyerekkönyv mánia

A Bogyó és Babócából megvan az összes, ez az első sorozat, amit elkezdtem gyűjteni, az akkor 25x1.650 Ft, szóval összesen 41.250 Ft-ról beszélünk (négyen igazoltan hiányoztak a csoportfotóról).

vagyon gyerekkönyv mánia

Bartos Erika egyéb műveire is áldoztam a családi kasszából, összesen 8.380 forintot, ha jól számolom. 

vagyon gyerekkönyv mánia

Az Anna-Peti-Gergő sorozat esetében nem törekedtem a teljességre, de itt sem fukarkodtam: 6x1.990 Ft-ot, azaz összesen 11.940 Ft-ot hagytam a neves pécsi könyvkiadónál. 

vagyon gyerekkönyv mánia

Findusz kalandjait viszont az utolsó cseppig kiélveztük, ez 8x2.500 forintunkba fájt, vagyis 20.000 forint értékű macskakaparás ül a polcokon.

vagyon gyerekkönyv mánia

Ugyanígy teljes a Mi Micsoda Mini sorozatunk is, ezért 18x1.990 forintot  csengettem, tehát 35.820 forintba került a kiválóan illusztrált, hétköznapi tudást közvetítő könyvek halmaza.

vagyon gyerekkönyv mánia

Ahogy nőtt a fiam, úgy nyergeltünk át a Mit? Miért? Hogyan? sorozat nagyalakú könyveire, eddig 11x3.750 Ft-ra duzzasztottam fel a sorozatot, vagyis fillérre pontosan ugyanannyit költöttem rájuk, mint a Bogyó és Babócára összesen (41.250 forintot).

vagyon gyerekkönyv mánia

Dehát milyen furcsa az élet! A kisebbik fiam meg pont a Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozatra kapott rá, így kénytelen voltam bővíteni a házi könyvtárunkat 9x2.450 forinttal, vagyis 22.050 forintos értéknövekedést könyvelhettem el.

vagyon gyerekkönyv mánia

Az ismeretterjesztés persze történhet kevésbé direkt, elbeszélő formában is, erre kiválóan alkalmas a Tesz-vesz sorozat, jómagam négy alkalommal győződtem meg erről, mindösszesen 9.460 forintom bánta (a Légi parádé című könyv épp kölcsönben van).

vagyon gyerekkönyv mánia

Én viszont nem bántam! Olyannyira nem, hogy további öt köteten keresztül követtük nyomon Szimat őrmester és Gorilla Gerzson mindennapjait, egyenként 1.790, összesen 8.950 forintért.

vagyon gyerekkönyv mánia

Mert van az úgy, hogy a gyerekkorom klasszikusait kezdem a gyerekeimre tukmálni. Nem ismertem irgalmat, Boribonnak mind a tizenhárom csetlését-botlását végig kellett hallgatniuk a fiaimnak, könyvenként  1.490 forintért, összesen tehát 19.370 forintom ment rá Annipanni frizuraváltásaira.

vagyon gyerekkönyv mánia

Marék Veronika másik hőse sem úszta meg, a Kippkopp és a hónapokon kívül a gesztenyegyerek összes kalandját végigizgultuk, az 7x2.600 forint, azaz eddig 18.200 forintba került a nagyszemű fazon iránti vonzalmam.

vagyon gyerekkönyv mánia

A kép a fontos nem a szó vezérelv alapján kezdtem el vásárolni anno a Maszat sorozat darabjait 1.680 forintért. Immáron hét könyvön át próbáltuk megfejteni, hogy Hóchóc vajon atyai jóbarátja vagy inkább a játszópajtása-e a szurtos kisfiúnak, de ezt még 11.760 forint leperkálása után is homály fedi.

vagyon gyerekkönyv mánia

A színes rajzok iránti vonzalmamnak tudható be a Pipp és Polli sorozat felvásárlása is. Egyenként 1.590 forintért győződhettünk meg róla, hogy az egerek, de még a nyulak élete sem fenékig tejfel. Öt kalandjuk összesen 7.950 forintunkba került, a hatodik a boltban maradt, mindkét fiú szobatiszta.

vagyon gyerekkönyv mánia

Kétéves kor környékén óriási buli a különböző ablakok-ajtók nyitogatása. Még nagyobb az élvezet, ha fülbemászó kis rigmusokat is kántálhatunk hozzá. Jól ráérzett erre a Scheffler-Donaldson páros is a Tölgyerdő meséi sorozattal, nálunk 4x1.590, azaz 6.360 forintot ért a próbálkozásuk.

vagyon gyerekkönyv mánia

Ezután pedig nem volt megállás, az említett szerzőpárosnak én óriási tisztelője lettem. Amit csak lehetett, azt magyarul, de legalábbis németül beszereztem, eddig összesen 11 könyvük csücsül a polcon. Az euró jelen árfolyama alapján 23.340 forintot ért meg nekem a különleges képi világ és a helyenként zseniális rímek összhangja.

vagyon gyerekkönyv mánia

De van olyan is, hogy egyáltalán nem akarok olvasni. Csak a képeket akarom nézegetni, azokat viszont a legapróbb kis részletekig ki szeretném élvezni. Kiválóan alkamas erre a Böngésző sorozat, amelynek darabját 2.990 forintért osztogatják. Az öt kötet az oktatási segédlettel  együtt összesen 17.940 forint befektetést jelentett a gyerekek böngészési hajlandóságának fejlesztésébe.

vagyon gyerekkönyv mánia

Meg van az a szitu is, amikor bemegyek a hiperbe, a nyugodt vásárlás érdekében pedig a csemete kezébe nyomok egy Éneklő könyvet. A kasszánál meg csodálkozom, hogy mi az a plusz 2.511 forint? Ez eddig háromszor történt meg velem, összesen 7.533 forintot fizettem a pár perc nyugiért cserébe.

vagyon gyerekkönyv mánia

A Disney-könyvekkel mondjuk olcsóbban megúsztam ugyanezt a bevásárlós szitut, egy-egy kasszasiker rajzfilm könyves változatáért 990 forintot pengettem. Eddig öt kocsitologatás  nyugalmát alapoztam meg íly módon, összesen 4.950 forintért. 

vagyon gyerekkönyv mánia

Nálunk az első komolyabb könyvet apukám vette a fiamnak, Bartoló a markoló a címe. Ettől kezdve minden évben árgus szemekkel figyeljük az Ünnepi Könyvhét új megjelenéseit, és ki nem hagynánk a Kerék Mesék sorozat egyik darabját sem. Bármelyik könyv megér 1.990 forintot, Mechler Annának eddig négy alkalommal sikerült bizonyítania. Összesen 7.960 forintot áldoztunk a fiaim járműmániájára.

vagyon gyerekkönyv mánia

Ha már a négygyerekes írónőknél tartunk, meg kell említenem Berg Juditot, aki egyszerűen képtelen hibázni. Csak úgy faljuk a komolyabb sorozatait is. A Ruminivel kezdtük, már csak két kötet hiányzik a teljességhez, a hat könyvért és a velejáró olvasásélményért eddig 16.800 forintot fizettünk.

vagyon gyerekkönyv mánia

A Ruminit felváltva olvastuk a Lengemesékkel, hiszen még a kedvenc mesehősünkkel sem ildomos túl gyakran találkozni. Füttyös Vilkó hajszínváltozásáért könyvenként 2.790 forintért izgulhattunk, nekünk még hiányzik a téli kötet, eddig tehát 8.370 forinttal honoráltuk az írónő meseszövését.

vagyon gyerekkönyv mánia

Ha pedig igazán humoros időutazásra vágyunk, csak fellapozzuk a Két kis dínó valamelyik kötetét, egyenként 2.590 forintért. Az ógörög kalandozás még hiányzik a készletünkből, Nyamm és Trikó beszólásainak gyűjteménye eddig 7.770 forintunkba került. 

vagyon gyerekkönyv mánia

Az óvodai mindennapokat hűen adja vissza Vadadi Adrienn sorozata, ebből nincs is elmaradásunk. Civódás a csoportszobában, kincskeresés az udvaron, fésülködés a babaszobában? Az életszagú történetekért könyvenként 2.990 forintot fizettem, az néggyel szorozva 11.960 forintos terhet rótt a családi kasszára.

vagyon gyerekkönyv mánia

Szintén a valóság talaján mozog (vagy afelett repül) Gévai Csilla utazós sorozata, ami az én BKV-mániás fiamnak különösen nagy kincs. Természetesen az összeset be kellett szereznünk, kötetenként 2.890 forintot bőven megér egy kis olvasmányos közlekedéstöri. A teljes sorozat három könyvet számlál, Nanuk, az eszkimó összesen 8.670 forintért kopogtatott be hozzánk. 

vagyon gyerekkönyv mánia

Belső és külső konfliktusokra jelentett megoldást számunkra Beck Andrea Titok Tündér sorozata, darabját 3.200 forintra taksálják. Mi a harmadik kötetnél megálltunk, a gyerekpszichológiai rendelést összesen 9.600 forintért váltottuk ki.

vagyon gyerekkönyv mánia

A gyerekek nagy kérdéseire keresik a választ Jill Tomlinson állathősei, akik többnyire nagyon is emberi vonásokkal rendelkeznek. Mi eddig a gorillával, a tyúkkal és a földimalaccal igyekeztünk azonosulni, egyenként 2.690 forintért merítettünk erőt a történeteikből. Összesen 8.070 forintért számtalan életbölcsességgel gazdagodtunk. 

vagyon gyerekkönyv mánia

Németországban óriási kultusza van Kókusz Kokónak, a sárkánygyereknek. Magyarul még csak három kalandja jelent meg, könyvenként 1.690 forintért. Nekünk mindhárom megvan, tehát eddig 5.070 forintot fizettünk az iskolás tűzokádó viszontagságaiért.

vagyon gyerekkönyv mánia

Természetesen nem hanyagoljuk a klasszikus sorozatokat sem! Pöttyös Pannival eddig négy ízben nosztalgiáztunk, kötetenként 2.490 forintért élhettük bele magunkat Kockás Petiék mindennapjaiba. Összesen 9.960 forintot hagytunk a kasszánál a múltba merengésért.

vagyon gyerekkönyv mánia

Brumi mackó kalandjait három köteten át követtük, darabja 2.500 forintomba került. Kicsit megfeküdte a gyomromat a sok nyifi-nyafizás, úgyhogy egyelőre megelégszünk a 7.500 forintos végösszeggel.

vagyon gyerekkönyv mánia

A retró-sorozatok végére hagytam Siccet, pedig éppen ez a talpraesett macska volt a gyerekkönyvtárunk első lakója. 2.190 forintot simán megér Róka Rudi örökös balszerencséje, ráadásul rímekbe szedve! Jelenleg három kötet díszíti a gyerekszobát, a verses mesék iránti vonzalmam 6.570 forintomba került.

Ennyit a sorozatokról. Több könyvünk nincs?? De van! Rengeteg van! Az egyszerűség kedvéért két halmot képeztem a maradékból:

vagyon gyerekkönyv mánia

Vannak a klasszikusok, vagyis a retró kedvencek, amiket már nekem is olvasott anyukám. Nem hiányozhat közülük a világ leggazdagabb, ugyanakkor legmagányosabb verebe, a nagyzsebes nadrágra vágyó, de annál kisebb vakond, no meg az ablakban ácsorgó zsiráf sem. Anno nem bántunk kesztyűs kézzel a könyvekkel, így szinte az összeset újonnan vásároltam, összesen 67.876 forintért.

vagyon gyerekkönyv mánia

Na, de árválkodik itt még egy utolsó kupac. Retrónak nem retró, sorozatnak nem sorozat, de azért jó könyvek ezek. 87.214 forintot képviselnek összesen, szóval lehet bennük valami.

Közben már a hátam mögött toporog a férjem, kíváncsian várja, mennyi az annyi.

Többször is átszámolom, káprázik a szemem. Nincs ezen mit kalkulálni, mindig hatjegyű összeg jön ki és mindig ötössel kezdődik. Egyszer például 560.093 forintot mutat a kijelző. Egy vagyon!

Huh! Ez még akkor is döbbenetes összeg, ha hozzáteszem, hogy kb. a harmadát ajándékba kaptuk. Közel hét év alatt ennyit sikerült összetalicskázni? Mennyit? Ennyit:

vagyon gyerekkönyv mánia

Komolyan, kedves Origo, te vacak ötvenezer forinttal akarod kiszúrni a szememet? Ennyivel akarsz megsérteni engem, a félmilliomost? A vagyonost? Na, hagyjatok már lógva!