Hah! Ráharaptál! Tudtam, hogy ide fogsz kattintani! Hogy elolvasd a jó kis instant felsorolást! Egy frászt! Küzdjél csak a folyó szöveggel! Ne csodálkozz, meghekkeltem anyám laptopját, végre előállhatok neked a farbával! Tudtad, hogy a gyerekkönyvesből igazából én vagyok a gyerek? Anyám meg a könyves! Dehát azt Kálmán már réges-rég lestoppolta! Boszorkányok pedig nincsenek, mi? Hát, tudnék mesélni! Na!

Aranyos volt anyukámtól, ahogy megosztotta veletek a rózsaszín szirupban tocsogó idillt, amint olvasunk esténként összebújva...és akkor még ő van kiakadva, milyen életszerűtlen az Anna, Peti, Gergő! Ja, persze! Eltiltott tőle, mi?! Szerintetek mit olvasok éjjel elemlámpával a takaró alatt? Keserű könnyek között! Tudtátok, hogy mi nem öltözünk karácsonykor ünneplőbe? És piros kocsink sincs egyáltalán? Apukám pedig még nem nassolt velünk egyszer sem? És medvecukrot sem szokott a fogára ragasztani, hogy ijesztgessen bennünket? Egy gyenge pillanatomban tuti bevallom az ovipszichológusnak, hogy anyukám soha nem készített velünk narancshóembert! De dióhéjbölcsőt sem a csepp makkemberkének! Ilyennek szülessen meg az ember, de komolyan!

Helyette mi van? Rumini, az van! Lelkesedjünk az egerekért, nem? De még ha egy csepp izgalom lenne benne, könyörgöm! Valami jó kis zendülés a Szélkirálynőn, az kéne végre! Bojtos Benedeket vágják ki Batka-szigeten, majd lesz neki rece-fice bumm bumm bumm! Negrót meg zabáltassák fel a cápákkal! Egy könnycseppet nem morzsolna el érte senki! Balikó üsse már le egyszer a domináns barátját (a címlapon is folyton ő van!), azzal a tejbetök Fecóval pedig értesse meg valaki, hogy a gallér ezer éve kiment a divatból (esetleg felfelé hajtva, úgy még elmegy). Amúgy feltűnt már valakinek rajtam kívül, hogy az egész hajón nincs egy valamirevaló vasmacska sem?

De ha nem egér, akkor meg dínó. Pláne kettő, és kicsi! Két ekkora félnótást még életemben nem láttam! Aki egyetlenegy mondatot nem tud kinyögni érthetően, azt miért állítják a gyerekek elé példaképül? Miért kéne velük rokonszenveznem? Hát nem igaz, hogy folyton rossz korba repülnek! Szerencsétlen Nyamm meg mindig a fejére esik! Részről részre súlyosabb az agysérülése, de komolyan! Az a rohadék Trikó titokban röhög rajta, és hasznot húz a saját szellemi fölényéből! A rendes kréta korban már rég felzabálta volna a féleszű haverja! Ja, meg a poénok! Nagyrészüket csak a felnőttek értik! Tök jó, hogy anyukám a térdét csapdossa, meg szerinte ez a minőségi gyerekkönyv, de velem mi lesz? Nekem miért legyen vicces az, hogy Mátyás király idejében még nem volt popcorn? Évszámokkal zsonglőrködjek hatévesen? Kiborító!

És akkor ott van az az utazós sorozat. Anyám megrögzött gerontofil. Különben miért imádná pont Bali bácsit? Aki viszont Olgi nénibe szerelmes. Nyugdíjas romantika, ez kell egy óvodásnak, mi? Bocs, de nem tudok azonosulni azzal a beképzelt Domával, aki képes elhinni, hogy ő irányítja a forgalmat a Gellért téren. Egy fúvós hangszerrel, te szerencsétlen? Panni, csórikám, tisztára elnyomásban él a bátyja miatt. Pedig Nanuk belé szerelmes, csak miatta jön Magyarba (Alaszkából!!), többször is. Nélkülük nem is lenne könyv! Erre nekem azt kell hallgatnom, mit énekel Bali bácsi az Operaház előtt! Gyalázat!

De van még lejjebb. Bogarásszunk a kiserdőben! Azt úgyis szereti minden gyerek, nem? Nem! Az egyetlen valamirevaló főgonoszról is kiderül mindjárt az elején, hogy még nem bántott soha senkit. Ez milyen gyenge horror már? Ha legalább Alfonz eltörné a hangyagyerekek kezét! De nem, ő bemegy a házába sírni! Igazi művészlélek! Bezzeg amikor az erdei tornaversenyen kell nagyhatúskodni, akkor nagyon tökös legény! Jó, mondjuk annyi vér már nincs a pucájában, hogy diszkvalifikálja azt az esetlen puhatestűt. Egy kínszenvedés! Egyszer, csak egyszer élném meg, hogy Vendelnek rendesen a potrohába csíp Baltazár! Nem lehet, hogy mindig a csíkos haverom szívja meg! Babócát pedig azonnal a rögtönítélő űrbíróság elé küldeném, ha tehetném! Vád: szüntelen picsogás! Amúgy elmagyarázná valaki, hogy a szarka mi a búbánatért lopna már mézeskalácsot? Aranygaluskát esetleg...

És még mindig van muníció a könyvespolcon! Medvebrummogás, az való az ovisoknak! Ahogy szétszívatja az agyát az a feketehajú csajszi! A saját születésnapján ráadásul! Még jó, hogy világgá megy, vele ne kukoricázzon senki se! Egyszer azért bevillan neki, hogy fizikai erőfölényénél fogva igazából ő a király. Akkor is mit csinálnak vele? Elkezdik tisztelni? Orvoshoz viszik a szerencsétlent! Pedig nem is mondta, hogy Napóleon én vagyok! Azért mondjuk az autós túrája elég rázós, nem is értem, más gyerekek hogy bírják az ilyen izgalmakat. Komolyan, már csak épp azt nem kiabálja, hogy: casco-t akarok kötni!

De a Dimbes-Dombos erdő Chuck Norris-a sem különb. Lássuk, ki a legerősebb, mi? Szegény kipikopiknak esélyük sincs. Bezzeg amikor beleesik a sziklahasadékba, rohadtul rájuk van utalva. Máskülönben pedig: egy hétig kaja nélkül a mélyben? Bear Grylls sírva könyörög a receptért! Ja, meg a problémamegoldás. Elvesztem a barátom? Mit tennék ugyan? Lefekszem a fűbe, nézem a felhőket, hátha úgy megtalálom. Naná. Mondanom sem kell, anyukámnak ez a kedvenc része. Múltkor nem találta a telefonját, lefeküdt a nappali padlójára, onnan nézte a repedéseket a plafonon. Az eszem megáll! (Én dugtam el amúgy.)

Mivel szokott még kínozni? Ja, megvan! Szurtos kiscsávó meg a csíkos haverja. Tényleg egy olyan gyerektől lessek el hasznos praktikákat, aki nem tudja rendesen kimondani azt, hogy bohóc? Az a szánalmas csalinkázás a kertben, hogy majd attól megszeretem a zöldségeket, mi? Nekem akarjátok bemagyarázni, hogy telefonálni lehet a borsóval? Nekem, a digitális bennszülöttnek? Nézzél már ide, milyen jó kis posztot kanyarítottam!

De vigyázat, közeledik mutter, gyanúsan lóbálja a kezében a Larousse Gyermekenciklopédiát, sanszos, hogy kivételesen nem olvasni akar! Gyorsan rányomok a Publikál gombra és...

U.I.: Egy utolsó gondolat, mielőtt büntetésből lekapcsolják a netet! Tudjátok, miért szeretem az építkezéses részt a Gergőkönyvben? Mert betonkeverő-vezetőnek készülök! Most szívom magamba a tudást! Kell is nekem értelmiségi pálya! Anyám is diplomás, aztán mire vitte? Rólam írkál hülyeségeket.